Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klikněte na příslušnou nemoc a dostanete se přímo k ní  (budete-li se chtít dostat zpět  na toto místo, stiskněte ctrl+home): celulitida, cestovní obtíže, citové problémy, cukrovka.

                                                                   (zpět na seznam všech nemocí)

 

Celulitida

hrbolatá, dolíčkovitá kůže, podobná kůře pomeranče – v místech, kde se ukládá tuk (stehna, hýždě). Jsou jí postiženy velmi často ženy, někdy bývají postiženy i muži. Je to estetická vada, která nepředstavuje žádná zdravotní rizika; pokud ano, pak jsou pouze důsledkem nadváhy, s níž bývá celulitida většinou spojena. Objevuje se v době, kdy dochází ke změně vylučování pohlavních hormonů, např. v pubertě, v těhotenství, v období klimakteria a při užívání hormonální antikoncepce.

Příčiny

Většinou je příčinou celulitidy nadváha. S přibývajícím věkem jsou dolíčky nápadnější. Nedostatečný mízní oběh k vývoji celulitidy značně přispívá – tím lze vysvětlit, proč mají celulitidu i ženy, které nadváhou netrpí.

Prevence

Udržujte svou váhu v normálních mezích a zabraňte rychlému váhovému přírůstku. Pravidelně se pohybujte a cvičte (hlavně na posílení stehenních svalů), abyste zlepšili tělesný tonus, zbavili se tuku a podpořili mízní i krevní oběh. Nikdy příliš dlouho nestůjte nebo neseďte. Jezte 5x denně ovoce a zeleninu a omezte pití alkoholických a kofeinových nápojů. Pijte hodně vody a nápojů z vody k zahnání žízně a tvorbě světlé moči.

Léčení

Masáž a kartáčování kůže

  • Do 5 lžiček zastudena lisovaného olivového (nebo mandlového) oleje dejte po 4 kapkách cedrového a rozmarýnového a po 3 kapkácvh cypřišového a pačulového oleje. Během prvních 20 týdnů těhotenství neužívejte cedrový, cypřišový ani rozmarýnový olej. Oblasti s celulitidou masírujte 2x denně.

  • Postiženou kůži jemně kartáčujte měkkým kartáčem se suchými štětinami. Začněte od kotníků a postupujte směrem k srdci. Kartáčování podporuje krevní oběh, odstraňuje odumřelé kožné buňky a může rovněž zlepšit vzhled kůže.

Rostlinné léky

Pampleliška obsahuje látky zvyšující schopnost jater rozkládat odpadové látky a toxiny. Podporuje také vylučování vody a toxických látek ledvinami:

  • přidávejte pampleliškové listy do salátů nebo je upravujte jako špenát;

  • denně vypijte šálek čaje, který připravíte z 60 g čerstvých listů a asi ½ litru vody.

Detoxikační dieta

Zbavuje organismus nadbytečné tekutiny, odpadových látek a toxinů. Než však s dietou začnete, poradťe se s odborníkem na správnou výživu.

  • Vysoké procento diety musí tvořit čerstvé, syrové ovoce, zelenina, neloupaná (hnědá) rýže, semena a fazolové klíčky.

  • Důležité je velké množství tekutin, především pramenité vody. Vhodné jsou i ovocné a zeleninové šťávy a bylinkové čaje. Vynechte alkoholické a kofeinové nápoje.

  • Jezte co nejméně průmyslově upravovaných potravin, omezte příjem živočišných produktů, jako je maso a mléčné výrobky.

Kdy vyhledat pomoc

I když je celulitida nepěkná, není jiné léčení než zdravá strava a soustavné cvičení.

 


Cestovní obtíže

Cestování letadlem napříč časovými pásmy buď zkracuje (směrem na východ), nebo prodlužuje (směrem na západ) den cestovatele. Tím se mění normální cyklus bdění a spánku a naruší se obyklý tělesný hormonální rytmus – vzniká tzv. pásmová nemoc. Létání může mít i jiné nepříjemné účinky n fyzické zdraví, například dehydrataci organismu, suchou kůži, bolesti hlavy, otoky nohou i kotníků, a následky dlouhodobé nehybnosti. Zvyšuje se i riziko nebezpečných krevních sraženin v žilách nohou. Řada lidí trpí stresem jako důsledek strachu z létání. Cesta na východ působí vážnější problémy než cesta na západ.

Prevence

Několik dnů před cestou i po ní pomáhá proti pásmové nemoci užívání potravinových doplňků s melatoninem.

Před cestou

  • Vyspíte-li se dobře několi dní před cestu, nebudete unaveni již na začátku.

  • Cestujete-li směrem na východ, začněte si zvykat na to, že doba, kdy budete chodit spát, nastane o jednu nebo dvě hodiny dříve; posuňte si proto odchod na lůžko několik dní před odletem na dřívější dobu.

  • Cestujete-li na západ, počínejte si opačně a několik dní před odletem choďte spát později.

Během letu

Nařiďte si hodinky na místní čas cíle vaší cety hned po nástupu do letadla. Během letu se pak snažte přizpůsobobat svůj denní cyklus bdění a spánku podmínkám nového času. Zkrátíte si tím dobu adaptace po příletu.

  • Předcházejte dehydrataci (ztrátám tělních tekutin) tím, že budete pít větší množství nealkoholických nápojů; vynechte nápoje s obsahem kofeinu a oxidu uhličitého.

  • Nejezte pokrmy, na něž nejste zvyklí. Vezměte si s sebou ovoce jako zdravý zákusek.

  • Při dlouhém letu se každé dvě hodiny 5 – 10 minut procházejte; je to dobrá prevence otoků nohou, také se sníží možnost trombotických krevníh sraženin v žilách dolních končetin. Podobný význam má masáž kotníků a lýtek pohyby vzhůru ke kolenům.

  • Neseďte se skříženýma nohama, podporujtete tak vznik otoků kolem kotníků.

  • Dechové cvičení (viz heslo ÚZKOSTNÉ STAVY, kap. Nemoci od U) a postupná svalová relaxace (viz také heslo VYSKOKÝ KREVNÍ TLAK, kap. Nemoci od V) vám pomohou usnout.

  • Masáží krku a ramenou uvolníte svalové napětí v šíji. Můžete si také kápnout na kapesník několik kapek některého relaxačního oleje (např. levandulového nebo gerániového) a vůni chvíli vdechovat.

  • V pravidelných intervalech používejte během letu dobré hydratační krémy, které zvlhčují pleť a zabraňují jejímu vysoušení vlivem recyklovného vzduchu.

Léčení

Při příletu ve dne

  • Jděte ihned ven a zůstaňte venku nejméně hodinu. Pobyt na světle vám pomůže přizpůsobit se novým „vniřním hodinám“.

  • Snažte se jít spát dle místního času.

  • Zacvičte si, překováte tím únavu.

  • Pro osvěžení a povzbuzení vám pomůže koupel s několika kapkami mátového nebo eukalyptového oleje.

Při příletu v noci

  • Jděte spát v normální dobu, i když s necítíte ospalí. Nemůžete-li usnout, zkuste postupnou svalovou relaxaci.

  • Aby se vám lépe usínalo, přidejte si do koupele několik kapek levandulovéuo nebo gerániového oleje.

Kdy vyhledat pomoc

  • Při závažnějších příznacích pásmové nemoci trvajících déle než týden.

  • Příznaky pásmové nemoci se stále vracejí a znepříjemňují vám život.

  • Při příletu cítíte úporné bolesti hlavy nebo jiné vnitřní bolesti!!!

 

Citové problémy

Psychické poruchy, ať již je jejich příčinou povahový rys osobnosti, biochemická nrovnováha nebo tlak vnějších okolností a negativích zážitků, mohou mít závažné důsledky pro fyzické zdraví a kvalitu žtivota. Sympatie a podpora někoho, komu můžete důvěřovat, spolu s některými přírodními léky a změnami životního stylu, přinášejí často skutečnou úlevu.

Přičiny

Nevyřešené probémy a emoce jako je smutek, hněv, strach, úzkost a nenávist, vás trvale psychicky ovlivňují, protože mění rovnováhu hormonů a neurotransmiterů (látek přenášejících nervové vzruchy mozku). Tyto změny mohou vyvolávat únavu a oslabovat imunitní systém, takže se zvyšuje náchylnost k infekcím a chorobán, např. k revmatoidní artritidě. Způsob citového reagování na životní problémy a těžkosti, je formován vaší osobností, zkušenostmi a dalšími okolnostmi. Někdo zvládá stejný problém, jako je ten váš, zcela hladce, zatímco pro jiného představuje neřešitelné břemeno. Je nezbytné, abyste se naučili se svými emocemi lépe zacházet, protože se to projevuje i na fyzickém stavu.

Prevence

Změnit své obvyklé (špatné) reakce na obtížné situace. Např. neumíte skrývat nepříjemné pocity, což může kazit váš vztah s lidmi kolem vás; je proto zapotřebí, abyste se naučili své city ovládat. Na druhé straně jste-li spíše introvertní, uzavření a city potlačujtete, musíte se naučit být ke svému okolí otevřenější a vstřícnější.

  • Snažte se porozumět sami sobě a smířit se se svými kladnými i zápornými stránkami; zaměřte se především na cíle, které jste si pro život stanovili.

  • Dělá-li vám velké obtíže rozhodování, naučte se lépe hodnotit své priority, nebojte se přiznat si pocit osobní ztráty nebo jiné pocity týkající se vašich životních cílů.

  • Uvědomte si, že zvládat beze zbytku všechny stránky života není prakticky možné, a snad ani žádoucí, a přizpůsobte tomu svá očekávání.

  • Dovolte lidem ve své blízkosti, aby vám pomohli zvládnout nejhorší období. Může vám pomoc praktická pomoc, ale stejně tak je důležité mít někoho, na koho se můžete ve všem spolehnout.

Léčení

Způsob myšlení

Optimismus poskytuje určitou ochranu před duševními a fyzickými nemocemi. Proto se snažte získat objektivnější přístup, pokud máte sklon vidět věci jen z té horší stránky. Rozpadá-li se např. váš vztah, jsou nevýhody až příliš jasné. Avšak lidová moudrost říká, že všechno zlé je k něčemu dobré. Budete mít teď více času věnovat se svým koníčkům, sporu, cestování, zkrátka aktivítám a zájmům, které jste kvůli partnerovi opomíjeli. I když nejste schopni nahlížet na věci pozitivně, situace pro vás bude snesitelnější, pokusíte-li se rozptýlit a uvědomit si, že život jde dál bez ohledu na vaše bolesti a bolístky. Ztrátu zaměstnání můžete sice pociťovat jako životní prohru, ale pokud si přiznáte pocity hněvu a hořkosti a nedopustíte, aby vás přemohly, budete schopni kontruktivně uvažovat o svých plánech do budoucna.

Komunikace

Jedním z hlavních důvodů našich citových problémů je to, že je pro nás často nesnadné, ba i nemožné, jasně vyjádřit své pocity, zvláště jsme-li ve stresu. Místo abychom vysvětlili, co cítíme a proč – podobně jako když nasloucháme někomu jinému - , křičíme, hádáme se a obiňujeme sebe i ostatní, přestáváme komunikovat. Zkuste někdy jasně a v klidu vyjádřit své pocity a názory. Čím je problém nepříjemnější a čím více vás uvádí do rozpaků, tím důležitější je dobrá komunikace. Rozhodně je lepší řešit otázky, které vás vyvádějí z klidu, co nejdříve a neodkládat je na pozdější dobu.

  • Nečekejte, až zloba nebo nenávist vzroste a obě strany se opevní ve svých pozicích.

  • Dříve než začnete o problému mluvit, udělejte si seznam bodů, které chcete probrat, jinak můžete ztratit souvislosti.

  • Vysvětlete druhé straně své stanovisko a rovněž klidně vyslechněte její názor.

  • Buďte opatrní, abyste se nesvěřovali se svými pocity na nesprávném místě. Pro důvěrná sdělení si pečlivě vybírejte osobu, čas a místo.

 

 

 

 

 

 

Lépe poznejte sami sebe

Klíčem k překonání citových nesnází je pochopení svých vlastních emočních reakcí. Je rozumné vést si deník o svých pocitech; zkuste denně sledovat a zaznamenávat, jak se cítíte, jak se vyrovnáváte se svými problémy, co jste udělali dobře, popř. nesprávně. Postupně si budete uvědomovat své dobré i špatné stránky, pochopíte správnost (nesprávnost) některých svých rozhodnutí a začnete vědomě korigovat svůj navyklý negativní postoj k událostem. Odpovídáte-li např. na urážlivou a nespravedlivou kritiku tím, že začnete být nervózní a začnete se obviňovat, může vám pomoci, když se pokusíte vysvětlit si chování a reakci kritizující osoby ještě i z jiného hlediska. Vyhnete se tak tomu, abyste cítili vinu za chování druhých; máte-li pravdu vy, dokažte si to (viz heslo ÚZKOSTNÉ STAVY, kap. Nemoci od U).

Aromaterapie

  • Do teplé koupele přidejte po několika kapkách šalvějového a jalovcového oleje – projasní vám mozek a podpoří spánek (neužívejte během těhotenství).

  • Cítíte-li se nešťastní, naplňte svůj pokoj touto vůní: 6 kapek šalvějového oleje (ne v těhotenství) smícháte se 3 kapkami růžového a 1 kapkou santalového oleje (viz kap. AROMATERAPIE).

Bachovy květové esence

Užívejte buď jednu nebo více esencí najednou, dle typu své osobnosti a způsobu, jakým reagujete na obtíže. Esence zmírňují negativní psychické stavy.

  • borovice: máte-li sklon obviňovat s za své jednání;

  • cesmína: cítíte-li žárlivost nebo nenávist;

  • chmerek: pokud se neradi rozhodujete;

  • kejklířka: jste-li ostýchaví nebo úzkostní;

  • modřín: nemáte-li dostatek důvěry ve vlastní schopnosti;

  • myrobalán: pokud špatně zvládáte svou povahu;

  • snědek: truchlíte-li nad ztrátou milované osoby;

  • vrba: pokud litujete sami sebe nebo cítíte hořkost a zášť.

Homeopatie:

Při vybírání homeopatika berte v úvahu nejen své současné obtíže, ale i typ vé osobnosti. Cílem léčení není úplné potlačení negativních vztahů k okolí, ale snaha pomoci vám dosáhnout emoční rovnovhy tak, abyste dokázali vyjádřit své pocity a přitom se jimi nenechali ovládat.

  • Arsenicum: při nadměrné úzkosti, vyčerpání a neklidu;

  • Ignatia: při citových zmatcích, smutku a žalu, hysterii, výkyvech nálady, nadměrném pláči nebo neschopnosti plakat;

  • Nux vomica: při podrážděnosti a výbuších hněvu, kdy už nejste schopni déle snášet stres.

Jiné způsoby léčení:

Pomoci vám může zkušený psychoterapeut. Dobré výsledky mívá i biofeedback, kraniální oteopatie a arteterapie.

Kdy vyhledat pomoc

  • Vaše citové problémy ovlivňují vztahy s vaším okolím nebo jinak narušují váš způsob života.

  • Máte sebevražedné myšlenky!!!

 

Cukrovka

Cukrovka (diabetes) vzniká, pokud je v krvi málo hormonu inzulinu. Cukrovku lze většinou zvládnout speciální dietou, kontrolou váhy a fyzickou činností, samozřejmě spolu s léčbou předepsanou odborníkem.

Příčiny

Jsou dva typy cukrovky: inzulindependentní diabetes (I.typ) – závažnější forma onemocnění, a noninzulindependentní diabetes (II.typ) – nezávislý na podávání inzulinu. Při cukrovce I. typu nevytvářejí specializované buňky slinivky břišní dostatečné množství inzulinu; hladina cukru v krvi stoupá. Tento typ cukrovky začíná obvykle před 35. rokem života, nejčastěji mezi 10 – 16 lety. Vyvíjí se velmi rychle a bez pravidelných dávek inzulinu představuje smrtelné onemocnění. Příčinou je nesprávná činnost imunitních buněk, které ničí buňky slinivky břišní vytvářející inzulin. Sklon k tomuto onemocnění bývá dědičný. Jedním z předpokládaných, ale zatím neprobádaných spouštěcích mechanismů cukrovky je infekce virem coxsackie a reakce na bílkovinu v kravském mléce.

Cukrovka II. typu, která začíná v dospělosti, je mnohem častější. Většinou se vyvíjí postupně a postihuje lidi nad 40 let. U mnohých pacientů s tímto typem cukrovky se vytváří inzulinu dostatek, ale je málo účinný, a proto jej nejsou tělesné buňky ke zpracování glukózy schopny využít. Lidé s vysokým krevním tlakem a tvz. centrální obezitou – nadměrnou váhou soustředěnou do oblasti kolem pasu – jsou zvláště náchylní právě k tomuto typu cukrovky.

 

 

Glykemický index

Některé potraviny s obsahem sacharidů se trávením mění v cukr rychleji než ostatní - mají vysoký glykemický index. Diabetik by si měl vybírat především ty potraviny, které se tráví pomalu a jejichž glykemický index je tedy relativně nízký. Jíte-li některou potravinu s vysokým glykemickým indexem, jezte současně tuk a bílkoviny, abyste snížili celkový glykemický index jídla. Před každou větší změnou ve svém jídelníčku se však raději poraďte s odborníkem. 

velmi nízký    zelená listová zelenina, červené fazole, sójové boby, čočka, arašídy, máslo,sýry, vejce, ryby, dary moře, maso, ječmen, fruktóza (ovocný cukr)
nízký               pečené fazole, fazolky, čínské fazole, cizrna, ořechy, batáty (sladké brambory), kukuřice, jablka, hrozny, pomeranče, hrušky, mléko, jogurt, černý chléb, ovesné vločky, pšeničná trhanka (bulgur) a těstoviny 
střední           různé druhy řepy, červený meloun, rozinky, banány, celozrnný i bílý chléb, žitné suchary, rýže, müsli, bílý cukr 
vysoký            brambory, pastinák, mrkev, francouzský bílý chléb, rýžové sušenky, kukuřičné lupínky, burizony a med 

Příznaky

Objevuje se únava, závratě a pocit hladu. Zároveň dochází k poškozování některých tkání a při cukrovce I. typu i k hubnutí. Vzniká nadbytek moči a pocit žízně. Neléčená cukrovka I. typu se rychle zhoršuje, hladina cukru v krvi stoupá a vyvolává zmatenost, neklid a nakonec diabetické kóma.

U cukrovky II. typu k tomu nedochází, ale bez léčení mohou nastat komplikace, jako je šedý zákal (katarakta), neuropatie, diabetické onemocnění ledvin, bércové vředy a srdeční a cévní (především tepenná) onemocnění.

Prevence

U dětí kojených mateřským mlékem se cukrovka I. typu vyvíjí méně často než u dětí živených uměle. Redukce nadváhxy snižuje riziko vzniku diabetu II. typu. Zvláště důležité je udržovat v rámci možností normální váhu, pokud má cukrovku někdo z blízkých příbuzných nebo máte vysoký krevní tlak či sklon k hromadění tuku kolem pasu. Pravidelné aerobní cvičení rovněž snižuje riziko tohto onemocnění.

Výživa:

Domníváte-li se, že patříte do skupiny lidí vážně ohrožených diabetem II. typu, změňte svůj jídelníček:

  • Asi 50% kalorií byste měli získávat ze sacharidů, především z průmyslově neupravovaných výrobků, např. z celozrnnývh potravin a neloupané (hnědé) rýže. Vyhýbejte se potravinám z bílé mouky a cukru s vysokým glykemickým indexem (viz tabulka výše). Pro organismus je to takto dostatek vlákniny zpomalující vstřebávání cukru ze střeva a bránící nadměrným výkyvům hladiny krevního cukru. Zároveň snižuje hladinu krevních tuků (glyceridů).

  • Množství tuku ve stravě omezte na 30% celkového kalorického příjmu a pouze 20% kalorií získávejte z bílkovin. (30 g másla obsahuje asi stejné množství kalorií jako 3 – 4 krajíčky chleba nebo 100 g grilovaního libového steaku.)

  • Jezte co nejvíce potravin bohatých na chrom (minerál nutný ke správnému působení inzulinu): fazole, hlavákový salát, brokolice, vejce, tvrdé sýry, hrách,...

Léčení

Cílem terapie cukrovky je udržet hladinu krevního cukru v normálních hranicích. I. typ vyžaduje denní injekce inzulinu. Při cukrovce II. typu si nebudete píchat inzulin, ale asi budete potřebovat lék v tabletách. Bez ohledu na typ pečujte o svůj zdravotní stav správnou výživou, snižováním nadváhy a pravidelným pohybem, např. cvičením.

Výživa:

Denní příjem potravy si rovnoměrně rozdělte. 4 – 5 menších jídel je pro řízení hladinu krevního cukru lepší než 2 – 3 velká jídla. Řiďte se doporučením v odstavci Prevence. Sacharidy získávejte především z luštěnin, celozrnných potravin, ovoce a zeleniny. Omezte příjem nasycených tuků, naopak zvyšte dle potřeby příjem omega-3 nebo omega-6 mastných kyselin (tučné ryby, olej z ořechů a semen lisovaných zastudena) a příjem nenasycených tuků (např. olivový olej). Jezte 3x dennně tučné ryby, denně trochu ořechů nebo semen a 5 porcí ovoce nebo zeleniny (antioxidanty). Speciální „diabetické potraviny“ nejsou nutné. Budete-li se řídít glykemickým indexem konzumovaných potravin, výrazně stabilizujete hladinu svého krevního cukru. Sladké výrobky jezte co nejméně; způsobují výkyvy hladiny krevního cukru a podporují tloustnutí. Přiměřené množství alkoholu můžete pít až po konzultaci s lékařem. Pokud ho budete pít, vždy současně něco snězte, zvláště léčíte-li se inzulinem nebo léky v tabletách. Vždy u sebe mějte něco sladkého, např. bonbon nebo sladký nápoj, pro případ, že byste pocítili pokles cukru v krvi (hypoglykemii). Svým přátelům řekněte, jak se dá tento stav rozpoznat a jak vám mohou v takové situaci pomoci.

Cvičení:

Pravidelné cvičení je velice důležité při léčení cukrovky II. typu – pomáhá totiž udržet váhu. Je-li vaše cukrovka následkem rezistence na inzulin, zjistíte, že cvičení zvyšuje vaši citlivost na inzulin a pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. Intenzivním cvičením se zvýší množství curku odebíraného svaly až na dobu 72 hodin! Při sedavém způsobu života nebo po nuceném přerušení cvičení na nějaký čas se poraďte s odborníkem, než začnete s větší fyzickou zátěží. Vždy před cvičením a po cvičení kontrolujte hladinu krevního cukru, pokud se léčíte inzulinem. Naučte se výkyvy vyrovnávat příjmem potravy. Možná že budete muset přizpůsobit dávku inzulinu nebo příjem potravy tak, abyste umožnili správný výdej energie během cvičení bez výrazného pokledu hladiny krevního cukru.

Kouření:

Přestaňte, protože kouření i cukrovka zvyšuje riziko sdečního onemocnění.

Rosltinné léky:

Před užívání se poraďte s odborníkem.

  • Jezte denně syrový česněk, tepelně upravenou cibuli nebo cibulovou šťávu; zlepšuje to krevní oběh a snižuje hladinu krevního cukru.

  • Pijte denně šálek čaje z pampeliškového kořene, který povzbuzuje slinivku břišní (pankreas) a stimuluje tvorbu inzulinu. Při zvýšené hladině krevního cukru jsou tradiční lék i kořeny a listy lopuchu a čaj z borůvkového listí.

  • Borůvky posilují oslabené krevní cévy a předchází zrakovým problémům.

  • Užívejte eleuterokok (sibiřský ženšen) – reguluje látkovou výměnu a i kolísající hladinu krevního cukru.

  • Pupalkový olej zmírňuje bolesti a pocity mravenčení způsobené diabetickým poškozením nervů (obsahuje gama-linolenovou kyselinu).

Z lékárny:

Můžete užívat potravinové doplňky, které pomáhají vyrovnat se s cukrovkou.

  • Vitamin A, B, C, E a flavonoidy oddalují dlouhodobé komplikace.

  • Chrom zvyšuje účinnost inzulinu. Chrompikolinát v doplňku reguluje hladiny krevního cukru.

  • Hořčík snižuje rezistenci na inzulin a řídí tak hladinu krevního cukru.

  • Mangan udržuje zdravé tepny (cukrovkáři ho mají nedostatek).

  • Zinek potřebují cukrovkáři II. typu.

Aromaterapie:

Eukalyptový a citronový olej ovlivňují slinivku břišní. Přidávejte si je do koupele najednou nebo jednotlivě, popř. kápněte 5 kapek do 4 lžiček oleje ze sladkých mandlí nebo z hroznových jader a směs použijte k masáži.

Kdy vyhledat pomoc

  • Máte příznaky popsané v odstavci Přiznaky nebo se vám špatně hojí rány, vidíte rozmazaně, cítíte tupost nebo palčivost v rukou či nohou.

  • Máte cukrovku a neustále se vám točí hlava, opakovaně zvracíte, máte horečku, silnou dušnost nebo rostoucí bolesti a nejste schopni jasně myslet!!!

  • Člověk, který má cukrovku ztrácí vědomí!!!

 

 

 

Řekněte, co cítíte

Citové obtíže jsou někdy důsledkem špatných vztahů. Zkuste uvedené techniky, abyste zlepšili svou schopnost komunikace.

Řešení problémů

Je-li příčinou vašich obtíží nebo úzkosti nedorozumění s jiným člověkem, zkuste toto:

  • - domluvte si schůzku, při níž budete moci oba - bez přerušování a hádky - vyjádřit své pocity.
  • mluvte o svých záležitostech v 1. osobě. Např.: "jsem rozčilená, když děláš to a to...", nebo "mrzí mě, že to děláš....", zní to lépe, než "ubližuješ mi, když tohle děláš...". Dáváte tím najevo, že za svou reakcí na partnerovo jednání si plně stojíte. Také je důležité, že máte připomínky pouze k chování, ale ne k osobě. Váš partner tak dostává možnost, aby uznal svůj podíl viny a své chování v budoucnu korigoval.
  • potom pozorně vyslechněte názor svého partnera.

Empatie

Pozorně sledujte pocity druhé osoby. Velmi pomáhá uvědomění si vlastních pocitů, proto stejně pečlivě zkoumejte i sami sebe. Empatie má tři fáze:

  • odložte na chvíli vlastní pocity.
  • zkuste se vžít do pocitů druhého - poslouchejte, dívejte se, zapojte i vlastní intuici.
  • řekněte partnerovi, co si myslíte o jeho pocitech. Obvyklým následkem toho je silný pocit účasti a porozumění. A také partner (protivník) pochopí, že se pokoušíte vidět věci i z jeho hlediska.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář