Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci jsou jako bytosti

31. 3. 2008

V průběhu své terapeutické praxe jsem se setkala už se stovkami nemocných lidí. Kromě toho, že se v soukromí věnuji léčitelství, pracuji zároveň na oddělení závislostí, kam přicházejí lidé, kteří jsou většinou nejenom závislí, ale zároveň to jsou lidé trpící depresemi, úzkostmi, někdy i schizofrenií.

Co to vlastně nemoci jsou? Napadlo mě, že se dají přirovnat k takovým příšerkám, které u nás bydlí a žijí z nás.  A když si vezmete, že příšerka je vlastně negativní postava, tak jí dělá dobře a je ve svém živlu, když kolem ní negativno je. Možná Vás napadá, že je to hloupost, ale věřte, že není. Z toho vyplývá, že pokud jí to negativní nedopřáváme, tak ona slábne a slábne, až je nakonec vysílená a buď musí odejít, aby si hledala potravu ve formě negativní energie jinde, anebo zaniká.

Jako příklad si vezměme třeba závislost. Co se vlastně děje s člověkem, než k němu taková příšerka závislost přijde a zabydlí se u něho?Obrazek

Takový človíček má většinou nějaký problém, který neumí řešit. Tím problémem může být nějaká nepříjemná životní situace, osobní problém nebo třeba nemoc (deprese, úzkost nebo jiná potíž). A tak se napije nebo sáhne po drogách
a zjistí, že v tu chvíli je mu lépe, na problém si ani nevzpomene, najednou je ten svět vlastně docela příjemný. Druhý den vystřízliví, a hop, problémy jsou zase zpátky.
A tak po kratší či delší době se opět napije či si vezme drogu - svět je zase fajn místo. Pak přijde vystřízlivění, hop, problémy jsou zase tady, a tak se to může opakovat dokola.

No a z několikátého takového napití se narodí ta příšerka, které se říká závislost. Ona je vlastně nejdřív úplně maličká a neviditelná, vlastně se teprve sotva narodila, takže
i slabá. Ale jako všichni tvorové chce žít a růst. Takže číhá a při dalším napití ta příšerka na toho člověka skočí. On nic netuší, protože ona zatím nic neváží a je neviditelná. Chytne se toho člověka, ale protože je čerstvě narozená, tak ještě nemá sílu se udržet. Spadne a jen hopká kolem toho nic netušíciho tvora. A čeká. Když se náš človíček napije příště, příšerka závislost trochu povyroste.  A tak zase skočí na toho chudáka, který kouká na svět přes alkoholové nebo drogové brýle. Ale protože je pořád malá, tak se neudrží ještě dlouho a zase žuchne na zem. A tak hopká dál kolem človíčka a čeká na další  příležitost. Hned, jak se jí ta příležitost naskytne, skočí a hle, drží se
a drží. Vyrostly jí totiž mezitím drápky, a tak se už má čím zachytit. A od toho dne už nemusí hopkat kolem. A protože nehopká kolem, ale nechá se nosit, tak má víc sil růst. S každým napitím se začíná i vybarvovat. Už není neviditelná, takže všímaví lidé ji mohou vidět. A jak se tak vybarvuje, tak i roste a vlastně i těžkne.

Našemu človíčkovi už je teď docela těžko. Jak by také ne! Příšerka závislost už má nějaký ten pátek za sebou, pěkně se nám vybarvila a je už docela těžká! A tak si jí snad konečně všimne i náš človíček. Pozdě, ale přece! A to je chvíle, kdy s ní možná chce něco udělat. Možná má někde uvnitř sebe ještě dost sil, aby s tou příšerou zatočil sám. Možná už má síly jenom na to, aby si řekl někde o pomoc. 

ObrazekNevím, jak to zrovna tenhle náš člověk zvládl. Ale vím, že jsou 
i lidé, kteří, přestože jim je těžko, protože z jejich příšer se stávají už obludy, je stejně nevidí a takové obludy je pak mohou i pohltit. Často posílám do vesmíru prosby za tyto lidi, aby našli svou cestu. Cesty některých takových lidí vedou
i ke mně, pokud zrovna jim mohu pomoci.

Je jedno, jestli se příšerka, o jaké jsem se zmiňovala, jmenuje závislost, deprese, úzkost, malé sebevědomí nebo jinak. Důležité je nekrmit ji tím, co je negativní. V našem příkladu to bylo opíjení se, jindy to může být vztek nebo uzavírání se do sebe nebo neláska,... Ty příšerky ze všeho takového sílí a rostou. Někdy stačí se jen pootočit a začít jinak. Ony ty obludky přímo prskají a slábnou, když je začneme zahrnovat láskou a dobrem. Pokud si s nimi, vlastně tím i sami se sebou, nevíme rady, pak je dobré se nebát říct si o pomoc. Obrátit se na někoho, kdo umí pomáhat. Třeba na psychologa, léčitele nebo na nějakou poradnu. Možností je dost.

Můžete mi napsat, pokud potřebujete nějakou radu nebo máte nějaké otázky. Moc ráda všem odpovím. Na to je zde poradna. Pokud nechcete, aby Vaše dotazy byly zveřejňované, mailujte.

 

                                             Přeji Vám všem sluníčkový den  

                                                                                                         Vaše Lída