Jdi na obsah Jdi na menu
 


Deprese

9. 4. 2009

 

Deprese je jako noc

 

za skleněnou stěnou,

 

jíž žádný podnět neproniká,

 

kde lidi mě nedoženou,

 

a taky němý výkřik do ticha,

 

když není síla vzdychat,

 

je jako černá šmouha,

nekonečný okamžik - chvilka pouhá. 

(Liduše)

 

 

Obrazek

 

Za normálních okolností jsou smutek, pocity beznaděje, zoufalství a bezmoc pouze tím, čím jsou. Asi jsme se s těmito pocity setkali někdy všichni. Pokud se ale začnou objevovat příliš často a jsou trvalejšího rázu, můžeme začít mluvit o depresi.

Lidé trpící depresí jsou dlouhodobě smutní, pociťují úzkost nebo naopak nepociťují žádné pocity. Dívají se na svět kolem sebe negativně a hodně se podceňují. Jsou pesimističtí a ztrácí smysl života. S tím se pojí absence zájmu o cokoli jdoucí ruku
v ruce se ztrátou radosti. Začínají trpět nespavostí, nemohou dospat rána nebo opačně nadměrně spí a to i během dne. Jsou bez chuti k jídlu nebo se naopak přejídají. S tím souvisí hubnutí nebo naopak tloustnutí. Jejich únava souvisí s poklesem energie, každá činnost jim připadá nezdolatelná. A tak jen sedí, neschopni přinutit se k činnosti, kterou odkládají a kupí. Většinou chybí i zájem o sex. Jsou nadměrně podráždění a každý vzruch okolo jim připadá nebezpečný. Nemůžou se soustředit, takže přestávají číst, protože obsah nejsou schopni vnímat. Při depresi se mohou objevit i tělesné příznaky (tíha na prsou, fyzická vyčerpanost,...). Při hluboké depresi se mohou objevovat sebevražedné myšlenky.

Příčiny deprese mohou být různé. Vyrůstání v problematické rodině může způsobit pozdější rozvinutí této nemoci. Stejně tak nějaký životní otřes. Lékaři také mluví
i o genetické dědičnosti. Já si to nemyslím, protože, dle mě, jsou geny fyzikálního rázu
a tak mají vliv pouze na naše tělo. Tam, kde lékaři hovoří o genetické dědičnosti, já poukazuji na přenos z minulých životů nebo hluboce zakořeněný a do podvědomí otisknutý způsob jednání a rozpoložení depresivního rodiče. Deprese se často rozvíjí
u lidí, kteří dlouhodobě a nadměrně konzumují alkohol, drogy nebo jiné návykové látky. 

Obrazek

Deprese je určitě léčitelná. Většina lidí vyhledává pomoc pozdě, v době kdy už mají depresi hodně rozvinutou. Tam je léčba náročnější a delší než u lidí, kteří ji podchytí v jejím začátku. Určitě je nutná psychoterapie, kterou já osobně doplňuji alternativními metodami (ty působí stejně jako medikace - antidepresiva).

Na začátku psychoterapie se domlouvá délka trvání léčby, u lidí se sebevražednými myšlenkami se domlouvá slib, že po dobu léčby si na život nesáhnou. V průběhu terapie se potom hledá původ deprese, pracuje se na zvládaní depresivních propadů, následně i na jejich předcházení. Protože k depresi nás dovedl sám náš život, pracuje se i na osobnostní změně a změně životního stylu, aby deprese již nadále neměla
v našem životě místo.

Alternativní metody zase podporují, posilují a harmonizují naši psychiku, proto jsou velmi dobré jako podpůrná léčba. Při aktuních stavech působí jako prášek na bolest hlavy nebo zklidňující injekce.

Co dělat, když vás deprese postihne? Určitě vyhledat pomoc - čím dříve, tím lépe. Pokud se cítíte vyčerpaní, klidně upustťe od úkolů, které jste si naplánovali. Deprese nejde zlomit vůlí, jak často nezasvěcení lidé radí a tak dělejte klidně jen to, co je vám příjemné. Když už musíte něco dělat, rozdělte si činnost na malé krůčky, mezi kterými určitě odpočívejte, i kdyby se vám nechtělo. Při hlubší formě deprese už nejde ani plakat, ale pokud ještě nejste tak hluboko a pociťujete smutek nebo se vám chce plakat, klidně plakejte - je to ventil a deprese se tak nehromadí.Léčba deprese běh na dlouhou trať, ale není nemožná. Připravte se na to, že úspěchy se nedostaví po pár dnech. Hodnoťte svůj posun až v odstupu několika týdnů (i měsíců), pak úspěch vždycky uvidíte. Při cestě ke zdraví také hned léčbu nevzdávejte, když se objeví během terapie propad - je to normální a patří to k průběhu léčby. Za čas uvidíte, že propady již nejsou tak hluboké, až vymizí zcela. Je dobré se vyhýbat stresovým situacím. Pro všechny, kdo trpí depresi je velmi důležitý pravidelný denní režim, protože nepravidelnost člověka vykolejuje. I když máte pocit, že chcete být sami, nevyhýbejte se svým blízkým, dělejte společné činnosti (jezte společně, podnikejte malé výlety či procházky). Postarejte se o příjemné zážitky. Udržujte styky s blízkými přáteli, ucítíte tak, že máte kolem sebe lidi, kteří vás mají rádi i s vašimi problémy. Plánujte si své denní aktivity. Pravidelně spěte. Po probuzení vám pomůže chladená sprcha a cvičení. V žádném případě nekonzumujte alkohol - on totiž zdánlivě a dočasně může pomoci, ale v konečném důsledku vás oslabuje a zadělává na další a hlubší depresi. Jezte zdravě a dodržujte pitný režim. Relaxujte při příjemné hudbě. Neutíkejte od toho, čeho se bojíte, protože tím svůj strach jen umocníte. Chvalte se za každý i sebemenší úspěch. 

Obrazek

 

Vaše časté dotazy a moje odpovědi:

 

Otázka: Mám depresi, můžete na mě zapůsobit na dálku?

Odpověď: Mohu, ale nedělám to. Jen léčba alternativním způsobem nestačí a pomáhá jen pro tu chvíli. Sama o sobě nic neřeší. Na dálku působím na klienty, kteří jsou u mě
v terapii, a to jen tehdy, když mají propad a nejsou schopni se dostavit. Pak jim
s jejich potížemi pomohu natolik, aby byli schopni svoje trápení unést, udělalo se jim lépe
a mohli začít jednat. Takovéto působení působí v podstatě jako medikace.

Otázka: Moje rodina mi nerozumí, radí mi, abych se překonala a vzchopila se. Jak jim mám svoje problémy vysvětlit?

Odpověď: Dejte jim přečíst nějaké odborné informace nebo je odkažte na moje stránky. Také si můžete domluvit společnou návštěvu svého terapeuta či lékaře, aby je poučil.

Otázka: Nepřišla jsem k vám předčasně? Moje problémy nejsou zase až tak veliké.

Odpověď: Určitě ne, čím dříve začnete se sebou něco dělat, tím snažší a kratší je cesta ke zdraví a návrat do normálního života.

Otázka: Mám tak nesnesitelné stavy, že to snad ani nepřejde. Co mám dělat?

Odpověď: Určitě je načase vyhledat pomoc. Teď si uvědomte, že každá bolest má svůj konec. Máte už přece takovou zkušenost. Váš stav se může stupňovat jen do určitého bodu, potom přece vždycky zase začne ustupovat. Než se dočkáte pomoci, tak prostě jen vydržte sami se sebou.

Otázka: Mám pocit, že nejsem normální. Je normální mít pocit, že se zblázním?

Odpověď: Při silné depresi se objevují pocity, že už to nemůžu vydržet, že se zblázním. Je to ale jen strach.

Otázka: Myslíte, že moje problémy sami přejdou? Je opravdu nutná terapie?

Odpověď: Do teď sami od sebe nevymizely. Naopak, protože se Vám zhoršují, tak jste mě vyhledal. Pokud chcete zase mít hezký život se vším, co k tomu patří (běžné radosti i starosti,...), je terapie jediná cesta, jak ho získat zpátky.

Otázka: Je vůbec možné, abych se zase někdy cítil dobře, jako to třeba bylo před depresí?

Odpověď: Určitě. Ale to se sebou musíte začít něco dělat. Je dobře, že jste se rozhodl pro terapii. Ale musíte být trpělivý, nejde vše hned.

Otázka: Za jak dlouho budu vyléčená?

Odpověď: To záleží na tom, v jakém stadiu je deprese podchycena. Čím dříve se člověk jde léčit, tím kratší je léčba. Obecně lze říci, že léčba trvá od několika měsíců až po dobu několika let. Samozřejmě nejintenzivnější je po dobu stabilizace klienta, poté se může rozvolňovat. Při pozdním podchycení nemoci je i delší než rok, ale i zde je po roce již dost rozvolněna a jedná se spíše o udržovací a preventivní léčbu. Člověk, kterému dlouhodobá deprese ustupuje a zase je schopen normálně žít, se vlastně učí znovu životem chodit. Učí se umět unášet stresy a pro něj těžší situace, může ho dokonce rozhodit i silná radost, tak proto ta udržovací a preventivní léčba.

 

Milí človíčci,

 téma deprese se dotýká mnoha z vás. Budu ráda, když se podělíte o své zkušenosti s ostatními. Můžete jim tak i pomoci - vždy je dobré vědět, že nejsme se svým problémem sami, že něco podobného prožívá i někdo jiný. Máte zde i prostor pro diskuzi.

 S láskou

Vaše Liduše

NAVRCHOLU.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jak reagovat na partnera s depresí

(Reni, 11. 4. 2014 14:27)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat a už nevím kde...moje přítelkyně kdysi trpěla depresemi, nechápala jsem její stavy nálad, nevěděla jsem o tom nic.Pak jsem ji vzala na akupunkturu a její stavy zmizely.Bylo to moc dobře, protože se cítila fajn, jenže bylo nám řečeno, že tohle není na celý život, ale jen několik měsíců či roků.Ted po dvou letech přišel ten nečekaný den D, kdy se mi zhroutila a já potřebuju vědět, jak se k takové situaci postavit.Jsem utrápená, spím max 3-4h denně, málo jím a jen se snažím ji nějak pomoct.Nevím ale jak reagovat, chovat se, abych ji neublížila ještě více.Uzavírá se mi, komunikuje jen s lidmi co si to už prožili...prosím poradte mi, doktora jsme už vyhledaly, léky bere už týden.Vím, že začátky budou určitě hodně těžké, ale nechci o ni přijít.

Re: jak reagovat na partnera s depresí

(LiDuše, 17. 4. 2014 14:27)

Dobrý den Reni,
je důležité, abyste přítelkyni nenutila k tomu, aby svoje stavy překonala. Spíše jí respektujte. Vaše přítelkyně potřebuje lidský teplý kontakt, i když se možná tváří, že ne.
Je velmi důležité, aby podstoupila psychoterapii. Jen samotné prášky nic neřeší. Sama s těmito diagnózami pracuji velmi úspěšně - kombinuji psychoterapii s alternativními metodami. Budu moc ráda, když zavoláte, abychom se popřípadě mohly domluvit, co dál.
S přáním všeho dobrého
Liduše

Re: Re: jak reagovat na partnera s depresí

(Reni, 22. 4. 2014 19:38)

Dobrý den, jsem moc ráda, že jste mi odpověděla.Snažím se být velice tolerantní a ve všem ji pomáhat.Sama jsem, ale skončila u lékaře pro prášky na uklidnění a spaní-neurol 0.25 snažím se ho moc nebrat.Dneska jsme byly u psychologa...všeho všudy tam byla 10min, napsal ji jen jiné léky a čau...Už vypadalo, že se vše obrací k dobrému, ale od včerejška se stav opět zhoršil.Jsme z Ostravy a nevím, kde se obrátit ani kde Vám zavolatn, nenašla jsem anebo jsem špatně hledala na Vás kontakt.Budu ráda, když se ozvete Reni

Re: Re: Re: jak reagovat na partnera s depresí

(LiDuše, 23. 4. 2014 21:34)

Dobrý den Reni,
jenom medikace opravdu nic nevyřeší.
Moje číslo je 776 355 030. Někdy se mi hůře dovolává, tak to prosím zkoušejte. Při terapiích totiž nemám telefon u sebe.
Liduše

panicka uzkost

(lenca, 30. 4. 2012 10:55)

dobry den,pisu zrovna po atace kterou ted mivam kazdy den ,uzivam oxazepam na noc a pres den bylinky na sklidneni v kvetnu sem objednana k psychoterapeutovi uz s eto neda vydrzet neustale buseni srdce i v noci ,tres ,zimnice ,na omdleni ,strach ze smrti muj zivot 6l rozvedena,tri deti nejstarsi 22l toho vyhodily v unoru ze skoly tak sem ho vyhodila tez, dcera stridava pece 18L,syn 9L se mnou ale hodne nemocny a hyperaktivni,ja sama nemocna jiz rok v duchodu s artritidou je mi 40L svou nemoc jsem neprijala byla sem zena aktivni sportovni tip ,v loni mne napadla romka a mela sem otres mozku,financni problemy ale rodice mí zlaty my pomahaji drive aktivni ,spolecenska,usmevava dnes plačici,neustale se pozoruji a mam ze vseho strach me utocistě domov obcas vyjdu ven s pejskem a se synem doprovod na kroužky.PROSIM POMOZTE MUJ EMAIL lenca.fisa@seznam.cz

jsem sama

(Dominika, 12. 4. 2012 15:00)

Dobrý den. Mívám dosti často deprese, protože jsem skoro pořád sama.Mám přítele asi 2 roky, který se ale o mě skoro vubec nezajímá a když mám špatnou náladu ještě na mě začne řvát a celý stav mi místo pomoci zhoršuje. Já si pořád myslím,že se to zlepší ale asi marně.Každý den mu uvařím uklidím a pak když od něho chci jenom malou laskavost(např. něco koupil) tak to stejně nikdy neudělá a ještě jsem já ta nejhorší. O víkendu máme výročí a já myslela že ho strávíme spolu místo toho jede pryč a když jsem mu řekla že mě to mrzí naštval se a začal být na mě hnusný.Už nevím co dám připadá mi, že už mě tu nic nebaví, že jsem jenom kus hadru na podlahu:-(..Rodiče otravovat nechci majá už svuj život.Děkuji za názory Domča

Re: jsem sama

(Dominika, 12. 4. 2012 15:01)

kdyžtak napuiště na dominika.machylova@gmail.com

Re: jsem sama

(LiDuše, 13. 4. 2012 12:39)

Dobrý den Dominiko,
pochopila jsem, když nepíšete do poradny, že nechcete radu ode mne, ale od ostatních, co sem zavítají.
Já osobně si myslím, že bychom neměli setrvávat v nespokojenosti. Největší povinností člověka je totiž starat se o to, aby sám byl spokojený, pak jsou spokojení i ti kolem něho. Vezměte si papír a tužku a na jednu stranu si napište přinos tohoto vztahu pro Vás a na druhou stranu zápory. Co převládá? Řiďte se tím.
Liduše

Deprese

(Věra, 13. 5. 2009 14:38)

Ahoj,mě tato nemoc potkala velice brzy,ve 14 letech,před nástupem do prvního ročníku střední školy ještě ke všemu jsem šla na internát,společně s obsedantně-kompulzivní poruchou.Tyto názvy jsem se ale od odborníků hned nedozvěděla,zpočátku označili mé potíže za přecitlivělost,ovšem co se dělo doma bylo pro mě jedno velké utrpení.Matka mi hrozila u hlavy,že se to nesmí nikdo dozvědět,jinač mě vyhodí z pedagogické školy,táta zase,že tomu podléhám,že je to z nedostatku práce,kdybych víc dělala,neměla bych čas myslet na blbosti,na psychiatrii mi předepisují voblbováky,co se odehrávalo ve mně,nikoho nezajímalo,kamarádky na intru se mi začaly stranit,protože ony byly samá legrace atd. jak to v kolektivu bývá a já jsem si připadala už opravdu jako cvok.A bohužel nikde žádné dovolání,do 18 let za mě zodpovídají rodiče,tak nejdřív do ordinace oni,pak já.Co tam kdy řešili,mi nikdy neřekli,já ze strachu,z reakce našich,se raději neptala,uzemnili by mě.Tak plynul čas,až po maturitě jsem k psychiatrovi začala chodit sama,a na povrch vyplouvaly takové věci,že mně z toho bylo úzko,najednou se lékaři divili,jak jsem to mohla bez léčby vůbec vydržet.Začala jsem se postupně smiřovat s tím,že psychiatra budu asi navštěvovat celý život,začala studovat materiály o depresi,úzkostných poruchách,občas se snahou navázat rozhovor s maminkou v domnění,že se třeba za ty roky změnila,a pochopila,že se trápím,to se ovšem nikdy nestalo,jak potom mám svobodně žít,bez ostychu,že se léčím,vyhýbám se rozhovorům o lidech,co spáchali aebevraždu,co se léčí s nervama,kterým hráblo atd.Vždyt podle laické veřejnosti mají právo na život jenom lidi zdraví,se zdravým sebevědomím.Zdám se být v pohodě,jen občas ten červíček pochybností zahlodá,to mi už asi s dušičky nikdo nikdy nevymaže.CHtěla bych podpořit všechny lidičky,co s touto potvůrkou bojujete,at to zvládnete.

deprese

(Milan, 12. 4. 2009 0:47)

Ahoj depresí jsem již překonal mnoho a vím, že jich na mě v mém životě ještě spoustu čeká. Zemřeli mi mí blízcí, dostal jsem se do finančních obtíží, měl jsem problémy s okolím, uzavíral jsem se do sebe a měl jsem a někdy mám stavy, kdy sám nad sebou přemýšlím, ale vždy se dokážu nějak povzbudit a uvědomit si, že dar, který mám a to můj život je ta nejcenější věc na světě. Příroda mi vždy dodala energii ztracenou v běžném stereotypním životě. V klidu a harmonii přírody jsem při pohybu načerpal sílu zvládat zdánlivě nemožné a ve své mysli jsem vyřešil zdánlivě neřešitelné, proto všem co se do deprese dostanou nebo v ní jsou doporučuji vydat se do přírody, kde za hodinu chůze nepotkáte jiného člověka a setkáte se maximálně s divokým zvířetem(zajícem, srnou, kancem, kánětem atd.). Já osobně léčím depresi fyzickou námahou a to během do vyčerpání střídaným s chůzí. Nezapomínam na pitný režim a batoh mám plný láhví s vodou a nějakým jídlem, protože po velké námaze patří tělu odměna v podobě vody a jídla. Na závěr vám všem radím mějte se rádi a máte-li jakékoliv osobní problémy neřešte pořád dokola to samé ve své hlavě, co můžete změnit změňtě a tím ostatním se netrapte a buď se tomu přizpůsobte nebo utečte, protože stojatá voda se kazí a ta co proudí se čistí. Proud je pohyb ať už vpřed či vzad. Nejhlouběji je na dně hlouběji už nikdo nedopadne odtud se dá už jen odrazit zpátky ke hladině. K tomuto kroku vám všem přeje hodně štěstí a síly Váš Milan K.